Ortic´s grundare

 

LARS INGVARSSON

 

Lars Ingvarsson, teknologie doktor och docent vid KTH, har haft mycket stor betydelse för kompetens- och teknikutvecklingen inom området rullformningsteknik. Genom sitt forskningsarbete på 70-talet kring uppkomsten av egenspänningar och dess effekter vid kallformning av stål lades grunden till programvaran ORTIC – Optimized Rollforming Technology Imperfections Calculated.1978 anställdes Lars på SSAB i Borlänge och kom snart i kontakt med rullformningstekniken, ett område där han idag är en internationell förgrundsgestalt. 1984 startades ORTICmed SSAB som ägare och år 2000 köpte Lars Ingvarsson loss ORTIC. Numera är Lars en glad pensionär och ägnar största delen av sin tid i Spanien. Citat: – Det är en ny generation ingenjörer nu som har nya programvaror som jag inte hänger med på. Men med jämna mellanrum besöker han ORTIC i Borlänge och delar med sig av sin gedigna erfarenhet och kunskap.

Lars Ingvarsson har genom åren tilldelats många utmärkelser för sin innovativa teknikkunskap:

 

Polhems priset 2005

Lars Ingvarsson tilldelades 2005 Polhems priset, ett prestigefyllt uppfinnarpris som delas ut vartannat år

och består av en guldmedalj och en penningsumma (125 000 kr). Lars Ingvarsson löste problemet i badrummet, när han försökte hålla fast en våt tvål. Sex månader senare hade han utvecklat en maskin som kan forma höghållfast stål i tre dimensioner. Namnkunniga uppfinnare som t.ex. Baltzar von Platen och Hannes Alfvén har tidigare tilldelats priset sedan det instiftades 1878.

Motivering till priset:

”Lars Ingvarsson har under de senaste åren utvecklat en avancerad teknik att med hjälp av rullformning forma stålplåt i dubbelkrökta profiler med variabel profilform, dvs 3D-strukturer. Tekniken är väl lämpad att forma morgondagens höghållfasta stålplåt såväl i kolstål som rostfritt stål. Tekniken nyttjades med lyckat resultat i samband med byggandet av flera anläggningar vid sommar-OS i Aten 2004.”

 

Silverbalken 2005

Lars Ingvarsson tilldelades 2005 Silverbalken av Stålbyggnadsinstitutet på Stålbyggnadsdagen den 27 oktober 2005 i Malmö.

 Motivering till priset:

”Lars Ingvarsson har med sitt arbete lagt grunden för att ytterligare vidga stålets användning som konstruktionsmaterial. Med uppfinningsrikedom, kunnande och förmåga att omsätta idé till handling har Lars utvecklat en ny metod för rullformning som möjliggör krökta profiler med variabelt tvärsnitt. Med metoden accentueras stålets egenskaper som material både ur ett estetiskt och produktionstekniskt perspektiv”.

 

Årets företagare i Borlänge 2005

Lars Ingvarsson mottog 2005 utmärkelsen Årets Företagare i Borlänge. Motiveringen till priset var bland annat att ORTIC:s nya metoder för rullformning ”har satt Borlänge på kartan”.

 

Swedish Steel Prize – hedersomnämnande 2004

Utöver de fyra vinnarkandidaterna valde juryn till Swedish Steel Prize 2004 att dela ut ett hedersomnämnande till ORTIC för att i samverkan med det tyska bolaget Bemo Systems GmbH ha utvecklat en metod för att bearbeta höghållfasta stål genom rullformning av dubbelkrökta profiler med variabel profilform.