FEA-simulering

Anlita ORTIC AB för att använda världsledande simuleringsteknik ledd av Sveriges främsta expert på rullformning. Med COPRA FEA kan vi simulera både befintliga och nya verktyg, optimera för olika material som rostfritt eller Magnelis, och säkerställa att nya produkter håller högsta kvalitet. Simuleringen hjälper även till att sprida ut krafterna i maskinerna, vilket minskar underhållsbehovet och ökar produktionssäkerheten.

Varför anlita ORTIC AB för FEA-analyser inom plåtbearbetning?

Ledande expertis inom rullformning

Vår tekniska chef, Michael Lindgren, är Sveriges enda doktor inom rullformning och simulering. Med Michael i spetsen säkerställer vi att våra simuleringar inte bara bygger på avancerad programvara som COPRA FEA, utan även på djup erfarenhet. Efter att ha designat tusentals rullsatser har ORTIC AB den expertis som krävs för att optimera era produkter och processer.

Simulering av både befintliga och nya verktyg

Med COPRA FEA kan vi simulera era befintliga verktyg och material, men också om ni överväger att byta till nya material som rostfritt stål eller Magnelis. Simuleringen ger en detaljerad insikt i hur dessa material beter sig i era befintliga processer, vilket hjälper er att undvika kostsamma problem vid materialbyte.

Optimera nya produkter och design

För utveckling av nya produkter är simuleringen ett ovärderligt verktyg. Vi kan analysera hur profilens form påverkar hålbilder, stabilitet och hållfasthet, vilket gör det möjligt att optimera designen innan verktygen ens tillverkas. Detta minskar utvecklingstiden och säkerställer en högkvalitativ produkt från start.


Spridning av krafter och minskat underhåll

En stor fördel med simulering är att vi kan sprida ut krafterna i rullformningsprocessen. Detta minskar belastningen på maskinerna, vilket i sin tur leder till minskat underhållsbehov och mindre känslighet för variationer i material, vilket ger en mer robust och effektiv produktion.
​​​​​​​

Minskade kostnader och högre produktkvalitet

Vår simulering hjälper er att snabbt identifiera och korrigera problem, vilket resulterar i lägre kostnader, bättre design och högre produktkvalitet. Genom att optimera formstabilitet och verktygsdesign ökar produktionsvolymen och ni får färre driftstopp.

Exempel på tidslinje för verktygsdesignprocessen med eller utan FEA-simulering:

Kontaktuppgifter

Rågåkersgatan 5
781 74 Borlänge

+46 (0)243 23 33 40 ​​​​​​​info@ortic.se

Fördjupning i FEA och FEM

FEA (Finite Element Analysis) och FEM (Finite Element Method) används ofta synonymt, men de har en subtil skillnad i betydelse som är viktig att förstå, särskilt i sammanhanget för simulering av plåtbearbetning.
  1. FEM (Finite Element Method) – Metoden

    FEM är själva metoden för att lösa problem inom kontinuerlig mekanik, som används för att approximera lösningar av komplexa fysiska fenomen. Det handlar om att dela upp ett komplext geometriskt objekt (som en plåt) i ett stort antal små delar, eller "element", och sedan lösa de matematiska ekvationer som beskriver beteendet hos varje element. På detta sätt kan man hantera problem som har varierande belastningar, materialegenskaper eller gränsvillkor. FEM är alltså den teoretiska och matematiska ramverket som används för att modellera och analysera mekaniska system.
  2. FEA (Finite Element Analysis) – Analysen

    FEA är den praktiska tillämpningen av FEM. FEA refererar till processen att använda en programvara för att utföra simuleringen och analysen av ett specifikt problem, såsom formning, stansning eller bockning av en plåt. Det är den verktygsdrivna aspekten där användaren definierar geometrin, materialegenskaper, gränsvillkor och belastningar för att få resultat i form av exempelvis deformationer, spänningar eller värmeflöden i plåten under en given process.

Sammanfattning av skillnaden mellan FEM och FEA:

  • FEM: Matematiska metoden som bryter ner ett problem i element och löser ekvationer.
  • FEA: Den faktiska analysen eller simuleringen som använder FEM-metoden, ofta genom en mjukvara, för att lösa ett specifikt problem som exempelvis plåtbearbetning.

Exempel i plåtbearbetning:

  • FEM: Den underliggande teorin som beskriver hur en plåt deformeras under belastning genom att dela upp den i små finita element och lösa de komplexa ekvationerna för varje element.
  • FEA: Själva simuleringsverktyget (t.ex. program som MSC-MARC, Abaqus, Ansys eller LS-Dyna) som används för att analysera hur plåten deformeras under specifika förhållanden, till exempel under en pressoperation, och ger detaljerade resultat som spänningsdistribution eller formförändring.​​​​​​​
Båda är oumbärliga inom avancerad plåtbearbetning för att optimera processer och förstå materialbeteenden.